
KALL ÄGGTODDY
6 st ägg
muskotnöt, malen
1 dl rom
4,5 dl whisky
4,5 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
Tillagning
I separata skålar vispar du följande:
Vispgrädden
Äggvitorna (vispas styva)
Äggulorna
Vispa ihop sockret med gulorna.
Vänd ned äggvitorna tillsammans med kaffegrädden och mjölken i gulorna.
Rör försiktigt ned spriten och vänd slutligen ned grädden och rör om försiktigt.
Häll över i en tillbringare och garnera med muskotnöt, ställ in i kylen.
Servera kallt! (Skippa spriten om du vill ha en körvänlig variant. Testa att smaksätta med tex kakao, kanel, julkryddor etc.)
VARM ÄGGTODDY
Ingredienser för 1 glas
3 cl mörk rom
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 st äggula
Tillagning
Rör äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten. Smaksätt eventuellt med sprit. Istället för rom kan man välja konjak eller whisky.
Häll upp i glas, dofta lite kakao över toddyn och servera genast.
Variationer:
Tillsätt några teskedar kakaopulver i äggsmeten.
Smaksätt med pressad apelsin eller citron efter smak.
De som föredrar alkoholfritt eller vill bjuda barnen på äggtoddy utesluter spriten i receptet.
Och här kommer några roliga bilder på gammal mat!




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar