2009-11-19

Redan torsdag?

Oj vad fort tiden går! Hinner inte riktigt med... Kommer vara pensionär i ett hujj. Ja, ja, bäst att njuta av varje dag så mycket det går fram tills dess. Idag är det för ovanlighetens skull sol, men vi vet ju alla att den inte kommer vara här långvarigt. Så passa på att mysa till det ordentligt: tänd massa ljus, drick varm choklad (med rom i), riktigt gott kaffe eller thé, eller varför inte en smarrig äggtoddy? Både varm choklad och äggtoddy är något som hör höstrusket till, men just äggtoddy verkar inte vara på modet längre. Tänk vad många andra rätter/drycker som inte längre är populära. Mitt nya projekt är att återinföra gamla recept i era hem igen. Håll till godo med två olika äggtoddyrecept, en varm och en kall.



KALL ÄGGTODDY
6 st ägg
muskotnöt, malen
1 dl rom
4,5 dl whisky
4,5 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde

Tillagning
I separata skålar vispar du följande:
Vispgrädden
Äggvitorna (vispas styva)
Äggulorna

Vispa ihop sockret med gulorna.
Vänd ned äggvitorna tillsammans med kaffegrädden och mjölken i gulorna.
Rör försiktigt ned spriten och vänd slutligen ned grädden och rör om försiktigt.
Häll över i en tillbringare och garnera med muskotnöt, ställ in i kylen.
Servera kallt! (Skippa spriten om du vill ha en körvänlig variant. Testa att smaksätta med tex kakao, kanel, julkryddor etc.)


VARM ÄGGTODDY
Ingredienser för 1 glas
3 cl mörk rom
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 st äggula


Tillagning
Rör äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten. Smaksätt eventuellt med sprit. Istället för rom kan man välja konjak eller whisky.

Häll upp i glas, dofta lite kakao över toddyn och servera genast.

Variationer:
Tillsätt några teskedar kakaopulver i äggsmeten.

Smaksätt med pressad apelsin eller citron efter smak.

De som föredrar alkoholfritt eller vill bjuda barnen på äggtoddy utesluter spriten i receptet.

Och här kommer några roliga bilder på gammal mat!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar