2011-05-04

Att hitta vintagekläder är ett kärt besvär... Men besvärligare för herrar.

Note: if you don't understand Swedish and use the Google translator, enjoy. I can only vouch for the English translation, but it was hilarious. But, as you English reading people out there might want to actually fully understand what I'm writing, I might write a summary in English. If I have the time...

Just nu håller jag på att researcha om modet under 30-50-talen, då jag har blivit ombedd att köpa in en stor vintagekollektion till herräng Dance camp. Kärt besvär måste jag säga. Att kunna köpa alla de där fantastiska plaggen man hittar, utan att bry sig om ifall de passar. Men det ställer även mer krav på både mig som inköpare och på plagget: det måste vara helt, i bra skick, och vara från rätt tid, original, inte en kopia. Vilket ibland inte är så lätt att avgöra. Särskilt inte om plagget är hemmasytt. Under 70-talet var det en till exempel en 40-talsrevival, men finns etiketten kvar är det lätt att avgöra. Eller om plagget är gjort i syntetmaterial, som polyester. En annan detalj som kan avslöja om plagget är nyare än vad modellen ger intryck av, är placeringen av dragkedjan, samt typ av dragkedja. Dragkedja i ryggen, av plast indikerar senare modell. Om det inte är så att dragkedjan är ett senare tillägg förstås...

Så var det då problemet med herrkläder. Det finns väldigt få herrplagg kvar nuförtiden. Av flera anledningar. Till exempel:

Kläder var ransonerat och dyrt, så kostymerna användes tills de föll i bitar, eller så ärvdes de neråt.

Om mannen inte kunde ha kostymen längre (om han kanske dog, eller blev för tjock.) så sydde frugan om kostymen till en dräkt till sig själv, eller kanske tilläldste sonen. På den tiden sydde alla. För man var tvungen till det, kläder massproducerades inte som idag, utan man köpte mönster, tyg, och sydde kläderna själv.

Eftersom kostymerna användes i stort sett jämt, och man inte hade tvättmaskin - eller tvättade sig så ofta själv - så var svettdoften inte att leka med. Hade folk tåligare näsor förr? Vilket gör att mången kostym har åkt i soporna vid utrensning. Väldigt mycket slängdes under 80- och 90-talen, då skulle allt vara nytt, inget gammalt skräp skulle sparas, återvinningstänket fanns inte, och gamla plagg räknades som lump. Tragiskt.

Sen var ju de flesta kostymer och stickade plagg av ull, så de kan ju ha råkat ut för malar, pälsängrar och annat tråkigt. (Så förvara dina dyrbara vintagekläder bra!)


Så, vad FINNS det då i herrväg? Tja, hattar håller sig länge om man tar hand om dem. Förr var hattarna billiga, men det börjar bli trendigt med hattar nu så priset har gått upp avsevärt.

Slipsar kan man också hitta. Leta efter sidenslipsar, med djärva mönster, gärna ett stort motiv eller geometriskt mönster. Jag tycker det finns ganska många roliga 70-talsslipsar med, som man kan använda till sin övriga 30-40-talsoutfit. Leta efter västar med, de gör din outfit retro på ett enkelt sätt.


Leta även efter byxor med hög midja och gubbveck, gärna med slag nertill, och lite vidd i. Även om kavajerna har slängts så kan det finnas byxor kvar. Matcha med väst eller varför inte en fin stickad slipover? Gärna en lite mer slimmad version, med mönster. Såklart ska du ha slips eller fluga till! Det finns en del nya märken som har specialicerat sig på vintage reproductions, men självklart kan du även hitta nya byxor som funkar.



Både positivt och negativt för herrar är att modet inte har ändrat sig så mycket de senaste 100 åren, vad gäller kostymer, och mycket har kommit igen genom åren. Till exempel har dubbelknäppning, breda axlar och stora slag på kavajerna varit populärt under 30-talet och senare under 70-talet ( lite modifierat) men sen i nästan samma form under 90-talet. Som gangsterkostymerna till exempel. Just därför ska man ta hand om sina plagg!