2011-02-24

Äkta skönhet - True beauties

Så jag hade planerat ett helt annat inlägg. Om mode och smink på vkort från 20-talet. Och började googla bilder. Hittade inte det jag letade efter, men hittade dessa underbara bilder. Känsliga tittare varnas, det är en del naket. Själv tycker jag att dessa bilderna är väldigt oskuldsfulla, och fulla av sensualitet, till skillnad från vulgaritet. Och kvinnorna är så vackra. Så skönt att få se riktiga kvinnokroppar, äkta former, utan retuschering eller plastikoperationer. De äldsta bilderna är från  ca1900, och de nyaste bilderna från slutet av 20-talet. Men vilka bilder!


















Här kommer lite mer naket. Och erotiskt. Men sött!




2011-02-18

Make do and m... or make new.

Förra sommaren när jag var i Italien så fyndade jag några originalmöster från ca 1948-50. Det är en bild på hur plagget ska bli, och mönsterdelar, that't it. Ingen beskrivning, inga markeringar hur bitarna ska sitta ihop. Så det är trial and error som gäller. Men jag gav mig på ett försök med den här:



Hade ett fint loppisfynd, ett påslakan från femtiotalet som jag använde mig av. Vågade inte ta ett dyrt tyg till att börja med, eftersom jag inte visste hur resultatet skulle bli. Efter mycket svärande och pusslande, samt visst sprättande, så blev det såhär:




Tyckte inte den blev så bra framtill. Den är helt rak, utan infällningar för bysten, och det funkar väl om man är ganska klent utrustad framtill. Men har man lite mer så blir det inte bra allts. Dessutom så tyckte jag kanten blev konstig. Som synes slutar kragen ganska högt upp, men det är en böj på kanten en bit längre ner. Som om kragen skulle gått hela vägen dit? Eller som att det är där knapparna ska börja? Fast originalbilden har inga knappar. Hela poängen var ju att det skulle räcka med bandet, det är ju en omlottklänning.

En del av bitarna fattades, som foder till uppvik vid ärmar, samt bak i nacken. Inte heller klart om jag skulle göra framstyckena dubbla, men tyckte det var bäst. Klänningen blev ganska bred i midjan, men har väldigt smala ärmar. Nu har jag ju ovanligt kraftiga (muskulösa?) armar, men de är klart i trångaste laget, små ärmhål är det med. Däremot är klänningen inte alls lika vid som på bilden. Testade med fluffig underkjol, men fick inte samma resultat som exempelbilden ändå.

Men lite ändringar behövdes. Jag sydde ett insnitt under bysten, flyttade upp bandet något, och tog in klänningen i sidorna. Gjorde dessutom kanten vid urringningen rakare. Såhär blev det då:



Här ser ni insnittet jag gjorde.
Observanta läsare ser att jag inte har sytt på fickorna. Men jag gillar inte synliga fickor så mycket. Det går ju alltid att sätta på dem i efterhand...

Tror att det är ett bra mönster om jag bara modifierar om det lite. Jag gillar enkelheten, och den smarta lösningen med omlotten. Inte gjord som vanliga omlottklänningar, då båda bandbitarna sitter fast i samma stycke. Går ej att justera så mycket dock, så kanske får nästa variant en vanlig, flexibel omlottlösning?

Vad tycker ni? Är modellen värd fler försök?

2011-02-04

Make do and mend part 2

Man kan ju tro att jag har tid att skriva en massa. Det har jag ju i och för sig. Men ingen riktig motivation eller inspiration. Den går till annat. Just nu är jag uppe hela nätterna och gör små hattar och hårprydnader. Massa massa sådana. Och lite örhängen när andan faller på. Och ja, det kommer att komma bilder.

Men först lite bilder från ett make-over-projekt. Jag älskar ju 40-talets motto "Make do and mend" Köpte en städrock från 60-talet, helt oformlig men i ack så fint bomullstyg. Helt rak modell, trekvartsärmar, två fickor fram. Enkel, gles knäppning med tråkiga knappar, och ett band i midjan. Ganska stor spetsig krage var det med.



Som sagt, älskade tyget, men modellen... åldrade mig 40 år och hade noll sex appeal. vad göra?

 

Jo. Korta av ärmarna, sy på ett spetsband, samt en flärp som rynkar ärmen lite, army-style. Fäst en fin knapp. 

 

Minska snibbarna på kragen så de blir mer rundade, och sy på samma spetsband som på ärmen.

  

Sprätta bort de stora fyrkantiga fickorna. Ta in klänningen i varje söm så att den blir mer a-linjeformad, med markerad midja. Klipp bandet i två delar och sy fast i söm under byst, så att den knyts i ryggen.

   

Sy fler knapphål och byt ut knapparna till fina vintageknappar.




Vips, så har man fått en 40-tals "Utility dress".

Vill du veta mer?
  


Och av tyget som blev över kan man göra en matchande liten hatt.

Så nu längtar jag till våren så jag kan få visa upp mitt senaste kap.