2010-05-17

Best of Haga, del 2

Ja, nästa lilla pärla i Haga är Liten Karin, på Haga Nygata 25. Förr fanns många oberoende leksakshandlare, men en efter en har de blivit utkonkurrerade av stora kedjor, och nuförtiden är det Toys are us och BR Faetter som dominerar. Just därför bör du göra ett besök i denna fina lilla affär, som forfarande är oberoende, och satsar på kvalité och genuint hantverk. Mycket ur sortimentet har dessutom en riktig retrokänsla. Sommartid har de sin fina nallen ute, som blåser såpbubblor som virvlar förbi när man strosar på gatan och sprider leenden.



2010-05-13

Helgstängt

Förresten, vi har ju stängt idag på Kristi Flygare, men öppet som vanligt imorgon fredag.

2010-05-12

Best of Haga del 1

Till alla er utsocknes som inte har varit i Haga ännu, och även er Göteborgare, så kommer här en liten "Best of Haga"-följetong. Del 1:

Vi börjar med lite historia, saxat från Wikipedia:
"År 1660 fick Haga sin första stadsplan, ritad av generalkvartermästaren Johan Wärnschiöld, denna gällde då endast Västra och Östra Haga. Haga var Göteborgs första planlagda stadsdel utanför stadsmurarna. Hagas befolkning var 200 personer år 1665, och år 1671 återfinns namnet första gången så som vi använder det idag. När Haga började bebyggas fanns ett försvarsverk på Skansberget, eller Ryssåsen som berget då kallades. Detta var föregångaren till Skansen Kronan som stod färdig 1697. De som inte hade fått tomtmark inom stadens murar fick tillstånd att vid Skansbergets fot anlägga en förstad med hus om högst en våning och utan källare.

I syfte att åtgärda den svåra bostadsbristen uppfördes under perioden 1840-1875 hus särskilt avsedda för arbetare. Först byggdes tio små envåningshus i trä 1849, och senare bl.a Dicksonska stiftelsens gedigna tegelhus. De sista resterna av dessa arbetarhem fanns kvar fram till 1930-talet längs Bergsgatan vid foten av Skansberget.



Hjalmar Wallqvist skriver så här om bostadsförhållandena i Haga, 1889; "Mångenstädes är eländet stort och intrycket vemodigt. Dryckenskapen och lasten synas här företrädesvis kräfva sina offer". Som motvikt tillkom vid denna tid bl.a frikyrkor och folkrörelser, Renströmska badinrättningen, Dicksonska folkbiblioteket, Arbetareföreningens hus, flera sjukhus och skolor.

Husen i området var så kallade landshövdingehus. Haga var fram till 1970-talet en stadsdel med låg boendestandard, bohemliv, krogar och svartklubbar. Omfattande rivningar och renoveringar under 1970- och 1980-talen förändrade bilden. Det finns en del gamla byggnader kvar, även om de flesta revs. Haga är idag en eftertraktad boendemiljö och betraktas som en sevärdhet i Göteborg.

Haga Nygata och intilliggande tvärgator är ett välfrekventerat stråk mellan Vasastaden i öster till Linnégatan i väster, med små affärer, caféer och andra verksamheter. De flesta av husen på Haga Nygata är varsamt renoverade 1800-talshus vilket bidrar till gatans popularitet och gör att den framhävs som en idyllisk turistattraktion i stadens marknadsföring."

Vill ni ha mer Haga-historia är detta en utmärkt och underhållande källa.



Haga är numera ett attraktivt område att bo i, och det är en levande stadsdel, fullt av små caféer, restauranger och oberoende butiker. Visst finns det även en del kedjor, men de är små och diskreta, och smälter väl in i området, som har en speciell charm. Vad gäller caféerna i Haga är ledordet "STORT". Speciellt på Café Husaren där alla kakorna är gigantiska. En kanelbulle (allmänt känd som Hagabullen) är lika stor som en mat-tallrik, och är utmärkt att dela på. Men bästa caféet i Haga är ändå Biscuit!

Café Biscuit ligger precis i början av Haga, på Sprängkullegatan, med utsikt mot Hagakyrkan. Det är ett ganska litet ställe, så barnvagns-sällskap göre sig ej besväret, och det är nästan alltid fullt. Inredningen går i vitt, med en stor "svarta tavlan-vägg" där menyn står, och ett rosa Smegkylskåp. (Ge mig...) Det finns även en liten uteservering på gatan.







Personalen är glad och trevlig, och de har ett superbt utbud av mat och kakor, allt lagat med kärlek. Mackorna bryter av mot ciabatta-trenden, och är istället gjorda på rustikt bröd, med goda fyllningar. De har även varm mat (canneloni!,)frukostbuffé till bra pris, och afternoon tea på eftermiddagarna. Det enda minuset är att de stänger kl 18 på vardagarna, så jag hinner aldrig ta mig en after work-fika där. Fast jag har ju gott om tid för frukost! Och när ni har fikat färdigt tar ni er vidare ner till oss, Retro deluxe och Drömma.


Det är för övrigt på denna gata vi ligger, ner åt vänster. Kom kom!

För en utförligare recension av Biscuit, se här, där jag även lånat bilderna. (tack tack)

A lot of text in Swedish, about the neighbourhood where I am now residing in. Haga is an old part of Gothenburg, from the 17th century, but untill recent days it was a home for the poor and less fortunate. Today, it is an attractive place to live in, and there are a lot of restaurants, cafés and small shops, and a blossoming tourist attraction.

As said, there are a lot of cafés there, but the best one is called Biscuit. If in Haga, visit Biscuit, at Sprängkullegatan, facing Hagakyrkan. And then come and visit us, Retro deluxe and Drömma!

2010-05-11

Från butiken

Har ju ingen kamera, tyvärr, då den dog för ett tag sen. Men förra veckan var min söta lilla syster på besök, och tog lite bilder. Dessa är lånade från hennes blogg, tack tack.








Since I don't have a camera anymore, these pictures are kindly borrowed from my sweet sister. Thanks!

2010-05-08

The rats are back in town!

Till glädje för alla er flickor som letat land och rike runt efter dessa frisyr-räddare. Vi har både avlånga korvar som går att knäppa ihop till en donut, samt vanliga donuts i olika storlekar.

Avlånga kostar 130 kr styck, finns blonda, bruna och svarta, ca 24 cm långa (lite flexibla i längden)

Vi har även korta blonda, de är 18 cm långa, 130 kr för de med.



Donuts i liten storlek kostar 120 kr, enbart bruna.
Donuts i stor stor storlek 140 kr, finns i brunt och svart.



De kommer antagligen ta slut innan jag hinner få upp dem i webbshopen, vill du ha en (eller fler) är det bäst att komma in till butiken eller maila mig en beställning via info@retrodeluxe.se

Dessutom vill jag bara säga att Retro deluxe fått den stora äran att styla Eva Eastwood söndagen den 16 maj, då hon ska uppträda på Bingolotto! Jättekul!



The rats are back in stock! If you would like to purchase one, send me an email.

And we are going to style the fabulous artist Eva Eastwood on Sunday, for a TV performance. It rocks!