2010-01-30

Trött på...

... förkylningen från helvetet och den satans dumma tandvärken som väcker mig om nättterna. Tydligen ska man inte gnissla tänder med nylagad tand. Men det är så mycket i mitt lilla huvud just nu så tandagnisslan är inget jag gör av fri vilja, det bara händer. Men hoppas jag stressar ner lite nu när jag lämnar lokalen vid Redbergsplatsen Idag.

Och efter att ha städat ur lokalen och slängt det sista skräpet ska vi (jag och min karl Bubbis) hålla en Crash course i Lindy hop på en möhippa, ska bli roligt. Sen bär det vidare till fina vännen Twoface, i hans hus på landet, där vi ska leka filmcharader halva natten, dansa som Beyonce och äta groteska mängder av mat och semlor. Med Fina Fia och BuggBertil. Stackars Nostalgigodiset som jobbar, och Minimi som är i Holland. Ni missar nåt.

Och imorgon väntar en skön slö dag. Utan tandagnisslan hoppas jag. Men det är så mycket jag behöver klura ut, som hur jag ska fixa till nya lokalen så den blir tipptopp - utan att det kostar. Och hur jag ska hinna få varor i tid (dumma leverantörer). Och hur jag ska ha tid och råd att gå på fler tandläkarbesök. Och skicka text och bilder till Retromega för korr, måste bara skriva klart. Bok på gång ser ni! Men på tisdag kommer Hanna Lindström, och vi ska smida planer på hur vi får resten av Sverige att klä sig lika stiligt som vi gör...

2010-01-26

Efter regn kommer solsken - NY ADRESS

Idag tycker jag synd om mig för jag gick - till slut - till tandläkaren. Efter 8 år, då jag har lite tandläkarfobi. Och resultatet var två enormt stora hål och två små hål. Möh. Lagade ett hål idag, sen ett i veckan. Usch. Men det var en bra tandläkare, inte som sadist-tandläkaren jag hade som yngre. Efteråt var det bara att åka och packapackapacka. Med tandvärk.

Men imorgon blir en mycket bättre dag! Först ska jag och Karolin från Studio deluxe till söta Martina som har Iris Berså, fika lite och hänga upp våra fina bilder. Sen ska vi vidare till Drömma. Det är nämligen dit Retro deluxe ska flytta, små vänner! Jag och fina Lotta som äger Drömma ska bli sambos, då lilla Linnea som har Mon Cheri ska vidare på andra äventyr. Planerad inflyttning i mars, och jag längtar så! Östra Skansgatan 3 i Haga.

Har hittat en designer - Jonathan Adler - som gör porslin i 50-talsstil, väldigt klassiskt med en touch av sober kitsch. Kolla in:


Den fina valen är en tillbringare.


Ekorr-ljusstake.


Så klart salt och peppar.

Sen har jag även drägglat lite över dessa fantastiska badrumsprodukter från Claus Porto. Väldigt hög kvalité, lite för dyrt för mig men attans vad snyggt! Har inte en aning om vad det luktar men jag njuter lika bra med ögonen. Alla deras produkter är 20-talsinspirerade, väldigt art deco. Me like!



2010-01-25

Packa

Packapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackasemlapacka
packapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapackapacka.

Så ni vet.

2010-01-24

Lokal!

Ja, då har det nog löst sig med lokal. Fanstastiskt roligt och lättande. Men kan inte säga var förrän allt är helt klart, men förhoppningsvis blir det klart nästa vecka. Mindre lokal, men bättre läge, med lägre hyra. Och trevligt samarbete. ett samarbete som nog kommer att influera och inspirera mig på många sätt. Så i mars är det dags för flytt - igen. Fånigt att det bara är en månad emellan, allt jobb en gång till.

Så nu är huvudet fullt med inredningsplaner: Hur ska jag möblera, disken är ju så stor. Hur gör jag med dörröppningen, så det verkligen syns att det är en butik i butiken? Ska jag måla om eller inte, eller bara sätta upp fondvägg? Väggarna är nu blekt gröna. Här kommer massa förslag på tapeter, tyck gärna till!





2010-01-21

Ja, då har jag haft föreläsning och workshop om 20-talsmode på Unos Ungdomshus i Karlstad. Massa goa tjejer som lyssnade intensivt, pysslade hårsmycken samt fick frisyrtips och fina frisyrer. Nu sitter jag här på hotellet och försöker sova, men bloggar istället. KAn inte sova för det är så mycket tankar som far runt, har massa att göra men alldeles för lite tid. Allt ska packas i butiken, lampor ska monteras ner, möbler ska köras till förvaring långväga härifrån. Nycklar ska överlämnas, (ångest), webbshopen ska uppdateras, beställningar på fascinators ska göras, en plan över Retro deluxes sommarturné, allt ska packas upp hemma och organiseras så det går att hitta varor när vi får bestälningar. Vi har deadline för fotobeställning i helgen, massa text ska skrivas till bilderna, vi ska fota promotionbilder till vår lilla danstrupp, budget ska göras, fakturor ska skrivas, det ska tittas på lokal, i ska hålla trå prova-på-kurser i Lindyhop i helgen, en möhippa snart, och snart börjar kurserna.... Har säkert missat en massa. Och det är bara de här två kommande veckorna. Tips för hur man får allt gjort utan att glömma något och utan att stressa ihjäl sig? Jo, ska ju boka tid hos tandläkaren och laga mina två tänder som gått sönder då jag fikc en glasbit i maten. I december. Men usch vad jag hatar tandläkare!

2010-01-19

Kaos!

Ja, då har jag flyttat hem de mesta varorna, men det är fortfarande en hel del prylar kvar i butiken. Hur ska jag få plats med allt? Vi bor i en liten tvåa, och min karl forskar oftast hemifrån, och vill ha kvar sin del av vardagsrummet. Nu är den delad i tre: en tevehörna, en Retro deluxehörna och en musik/matteforskningshörna. Köket är fullt av tomkartonger och fulla kartonger som ska ner till källaren. Sovrummet är fullt av kläder, den enda lilla golvyta som finns står det ett torkställ i, fullt med kläder, rasrisken är stor. Besparar er bilder från det.

Men nu till positiva nyheter! Ska intervjuas imorgon, angående nystartade kvinnliga företagare, bra med publicitet. Och på torsdag ger jag mig av till Karlstad och Kulturhuset UNO för en liten föreläsning samt 3 timmars workshop om 20-talshår och mode. Spännande, och nervöst.

På tal om artikel, här är en annan. Lite sakfel, men en bra artikel.

Tänkte fortsätta med lite hårklyveri: Här är en fin bild på Betty Draper ur Mad men, med en typisk 50-talspage (bob). Axellångt hår som har lags på stora spolar för volym, sem böjts utåt i topparna. Söt som spunnet socker.



Vi har ju pratat om volym och om att man inte kan ha för mycket av den varan. Men den här familjen från 80-talet är ett fantastiskt exempel på för mycket. Skrattar så fort jag ser bilden! Kolla ungen! Usch vad hemskt 80- och 90-talet var, ingen flärd och glamour nånstans.



Alldeles underbart vackra Ava Gardner visar här att volym kan vara fantastiskt vackert, som motvikt för de bedrövliga 80-talarna.









De tog fina passbilder för... Fast det är nog en vanlig porträttfotografering, men jag önskar min passbild såg ut såhär.



Och som avslutning en helt fantastiskt fin bild från 20-talet.

2010-01-11

Hårinspiration

Ibland får jag förfrågningar om frisyrtips, klippningar och How-to-do. Det här är bland annat ett svar till FridaK som vill ha inspiration och tips på 40-50-talsklippning i page.

Vad som är viktigast för att få autentisk 40-50-talslook är att håret är lagt/lockigt/permanentat, och sen utkammat och stylat. Det är i stort sett det som skiljer en vintagelook från en modern page, klippningen sklijer ej så mycket, en page är en page. Däremot kan den vara mer eller mindre uppklippt (shinglad), men är den riktigt kort i nacken är det mer en frisyr som var popular under 20-talet och igen under 60-talet. Under 40-talet var håret lite längre än vad det var under 20-30-talet, då hår var det enda man hade fri tillgång till, och det var vanligt med axellångt eller längre hår. I filmer ser man oftast att de har utsläppt böljande hår, eller glamorösa uppsättningar, men det var förunnat rika och kändisar. Den vanliga pöbeln fick hålla till godo med stramare uppsatt hår, då man tvättade håret max 4 gånger i månaden, och shampoo var en lyxvara. Men under 50-talet förändrades levnadsstandarden, man hade tillgång till shampoo och stylingprodukter som hårspray, och kvinnorna klippte håret kortare igen, även riktigt kort, till exempel pixiefrisyren som bland annat anammades av Elisabeth Taylor och Audrey Hepburn. Här nedan följer lite bilder på hur frisyrerna kunde se ut under tidigt 50-tal.








Frisyrerna utstrålade ungdom och spontanitet, men nuförtiden tycker många att de ser tantiga ut. Men det beror helt på hur man bär upp frisyren! Personligen tycker jag att man behöver lite attiyd för att inte se "för snäll" ut. Och läppstift. Men det är oftast lättskötta och lättstylade frisyrer, om håret är lockat/permanentat på rätt sätt.

Det finns massa texter om 50-talets skönhetsideal och tricks på internet, här kommer ett utdrag:

The 1950s

Young women in the 1950s had no desire for the long, flowing hair that many girls lust after today. Hair was short, soft and neat, and almost always curled. Of course, there were no curling tongs back in those days: in order to achieve the neat curly hairdos, women would perm their hair, then use heated rollers on a daily basis, or pin the curls into place and spray liberally with hairspray. A huge amount of effort was put into styling their hair, as well as considerable discomfort - most women would actually keep their rollers in overnight while they slept! As feminism was yet to make a real impact in Western society, a woman's appearance was of huge importance, and so the effort was deemed worthwhile.

Every woman during this time aspired to look stylish and well groomed. This was the time when women were just returning to their homes after the demands of wartime. Because of this reason, women now could spend more time on their make up and hairstyles. This led to an era of heavier makeup and flamboyant hairstyle. As we see eyebrows, mascara and eyeliner come to be applied more in the make up area, so also in the hair section, we see a lot of experimentation with hair. Straight hair was absolutely out and beauty meant having curly or wavy hair. In fact, fifties was the time probability when the regular womanly visit to the parlor for hair care and shampoo became must.


Det är många av dagens kändisar som inspirerats av dåtidens glamour, som till exempel Dita von Tease, Gwen Stefani, Christina Aguilera, Kate Perry, Catherine Heigl med flera. Och "Mad men", som är så mycket ögongodis att man glömmer att följa handlingen...







Ska man skaffa sig en retrofrisyr är det bra om man har diskuterat igenom ordentligt med frisören så man har samma bild av slutresultatet. Tag med referensbilder! Rådgör med din frisör om det är en frisyr som passar dig och ditt hår.

För att hitta referensbilder så är det bara att leta på nätet, sökord kan till exempel vara 50s hair, vintage hairstyle, retro hairstyle, bob, shingled bob, eller liknande i olika kombinationer. Det är även bra att söak på kändisar, brukar vara lättare att hitta mer bilder då.

Lycka till!

2010-01-06

Nytt år, nya tag!


Ja, så var det ett nytt år. Med nya vanor. Nytt allting. Ny plan för verksamheten. Just nu är jag i färd med att packa ner hela butiken, och forsla hem allt. Vilket gjorde att jag var tvungen att möblera om hemma. Tänk vad lätt det hade varit om vi bott i en lite större lägenhet, men nu bor vi ju i en liten tvåa. Och min karl har ett stort hemmakontor, ett piano, och en stor svartmålad griffelvägg. Stor soffa har vi med. Och nu ska det in ett kontor/atelje till! I samma rum. Som vi har testmöblerat och funderat. Och burit kartonger och möbler upp och ner till källaren. Tror vi har löst det med möbleringen, men är så nervös för att allt inte ska få plats när vi flyttar hem det från butiken! Men hur ska jag annars kunna driva min webbshop? Till råga på allt gav jag mig ryggskott. Men fördelen med ommöblering är att man rensar ut, och städar riktigt ordentligt! Katterna har i alla fall haft roligt idag, lite förändring här hemma satte fart på dem, de har furit fram och tillbaka, upp och ner som två illbattingar.

Har inte nämnt mina fina katter innan, så det är väl dags att presentera dem nu:

Ester


Och Eskil



Så fina så!

Och så avslutar jag dagens inlägg med en liten bild från Snowball, där jag dansar med eminenta Jessica Lennartsson, iförd mitt fantastiska nyförvärv - vintageklänning från ca 1948-50